Olivy z vlastní sklizně

Bonsaj olivaZe sortimentu pokojových rostlin si dopřejte letošní hit – zakrslý olivovník. V dospělosti dorůstá maximálně sedmdesáti centimetrů a přitom plody dosahují normální velikosti. Olivovník potřebuje, teplé a chráněné stanoviště a na podzim budete sklízet chutné olivy.

Olivovníky v přírodě najdeme na kamenité půdě, dožívají se 200 let a kmen může mít tloušťku dva metry. Jsou to stálezelené stromy s hustou a lesklou stříbřitou korunou. Malou fešandu čili bonsaj olivovník si můžeme snadno pěstovat doma.

Olivovníky nevyžadují žádnou speciální péči. Mají poměrně hlubokou a velmi výkonnou kořenovou soustavu, takže jsou vhodné pro lidi, kteří nemají čas rostlinu pravidelně zalévat. Olivovníku poskytněte přes léto dostatek slunce a čerstvého vzduchu a zalévejte až když zemina v květináči vyschne. Substrát čili zemina k pěstování, by měla být kyprá, nejlépe vyhovuje směs zeminy a písku. Rostlina nemá ráda nadměrnou vlhkost. Zalévejte raději méně a niky nenechávejte v podmisce vodu, olivovník je na přílišnou vláhu citlivý a začal by od kořenů odehnívat.  Při přesazování je důležitá kvalitní drenáž. Na dno květináče můžete nasypat vrstvu kamínků, rozdrcené cihly nebo keramzit.

Olivovník umístíme na nejsvětlejší a nejteplejší místo. V létě se mu bude dařit na zahradě, terase či balkónu, kam slunce svítí po celý den.  Občas můžete olivovník přihnojit, ale ne dříve než jednou za tři týdny. Nejlépe se k tomu hodí hnojivo na stálezelené pokojovky či palmy. Pokud se vám bude zdát, že olivovník roste příliš rychle nebo zabírá víc místa než si přejete, nebojte se letorosty ostříhat do požadovaného tvaru. Olivovník totiž velmi dobře řez snáší.

K přezimování olivovníku je vhodná teplota od 8 do 15 °C, takže s nástupem podzimních mrazíků jej nastěhujte na nevytápěnou chodbu. Se zaléváním opět raději opatrně. Raději nezalévat, vždyť olivovník v přirozeném prostředí bez vody také vydrží. První olivy se na stromku objeví za čtyři až pět let. Ale vzhledem k tomu, že se olivovníky prodávají přibližně v tomto stáří, můžete se oliv dočkat na zakrslém olivovníku než udeří podzimní mrazíky.

 

Plody olivy

Foto: pbase.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*