Sushi není jen pokrm, ale životní styl

Sushi není jen pokrm, ale životní styl

Sushi není jen pokrm, ale životní stylŘíká se, že Sushi není jen pokrm, ale životní styl. Za vznikem Sushi stojí přes tisíc let stará metoda kvašení, které v sedmém století využívali lidé v jižní Asii. A tak vznikla specialita, která japonskou kuchyni proslavila po celém světě.

Přines rýži, dostaneš sushi

Předchůdcem suši bylo jídlo z ryb kvašených v rýži, zatímco dnes se suši ochucuje rýžovým octem. Později se rýže, která původně sloužila pouze k ukládání a prodloužení trvanlivosti ryb, přestala vyhazovat a začala konzumovat současně s rybím masem. Sushi zajišťuje bohatý zdroj mastných kyselin, jodu, proteinů a minerálů. Kromě výživové hodnoty je oceňovaná i jeho podoba, častokrát přirovnávána k uměleckému dílu, které vyjadřuje životní styl Japonců.

Během 2. světové války i po ní trpělo celé Japonsko velkým nedostatkem potravin a suši představovalo příliš velký luxus. Aby kulturu suši opět obnovili, zavedli majitelé restaurací zvláštní systém: kdo přinesl rýži, dostal na oplátku suši. Jako náplň se používaly všechny možné tehdy dostupné suroviny. Suši se vlastně neustále vyvíjí dodnes, dokonce i mimo Japonsko, kde často nezbývá, než improvizovat s dostupnými surovinami.

Tvarů, druhů a chutí sushi je nepočítaně

Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality Některé z receptů si udržely svou podobu, jiné byly upraveny pro uspokojení moderní civilizace. Jen málokdo ví, že Sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže. Sushi se připravuje ze syrových ryb, krevet, chobotnic, sépií, zeleniny a hub. Také lze použít mnoho dalšího, například avokádo, okurku, listový špenát, ředkev, dýni, bambus, vejce apod.Sushi není jen pokrm, ale životní styl

„Hnětené“ (nigiri-zuši) je to, co si většina lidí pod pojmem vybaví – malé rýžové hnětenky s plátkem syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sójovou omáčkou s wasabi. Někdo křen wasabi přímo smíchává se sójovou omáčkou. Může být také „balené“ – každé sousto se zabalí do listů tomelu nebo bambusové trávy, které mají antibakteriální účinky. Jiné listy se také používají, ale mají spíše jen dekorativní funkci.

„Rolky“ (maki-zuši) – rýžovo- -zeleninově-rybí rolky v mořské řase (tzv. maki) jsou druhou ve světě velmi známou variantou. Je nejzákladnějším druhem servírování Sushi.  Rolka je plněná rýží, rybou, zeleninou a podobně, která je obalena mořskou řasou Nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sójové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem.Temaki-sushi si vytvoříme, když plátek řasy nori svinete do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem. Je to takové Sushi do ruky. California roll je připraveno opačným způsobem, tzn. rýže po obvodu, mořská řasa uvnitř.

 „Stlačované“ (oši-zuši) – je starší, původně bylo běžné v celém Japonsku, i v Tokiu, ale přetrvalo zejména v západní části Japonska. Vrstvy rýže a ryb (zejména se používá garnát ebi), různé zeleniny, hub šiitake a smažených ochucených a na nudličky nakrájených vaječných omelet se tlačí pomocí dřevěné destičky do velké dřevěné krabice a posléze krájí velkým nožem na sousta.  Při přípravě „krabičkové sushi” se dříve používalo kamenné závaží. Po stlačení různých seskládaných vrstev se Hako-sushi nakrájelo na malé kousky – na jedno sousto.

„Netvarované“ (čiraši-zuši) – dalo by se konzistencí přirovnat k nám známému rizotu. Bývá zpravidla podáváno ve velkých miskách a velmi dekorativním způsobem ozdobeno, například kaviárem, garnáty, vaječnými nudličkami a nastříhanou sušenou řasou nori. Sašimi je čerstvé, vychlazené a syrové na plátky krájené a elegantně upravené. Tradice sashimi sushi sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili Samurajové. Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sójové omáčky a wasabi.. Ideální sašimi je z čerstvé ryby. Krájí se na silnější plátky a podává se se sójovou omáčkou, tence krájené sašimi se podává s ponzu, to je omáčka s citrusovou příchutí.

Sushi není jen pokrm, ale životní styl

 

Foto: sxc.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*