Margarita. Koktejl, který dobyl svět

Limetková šťáva s tequilou jsou základními ingrediencemi osvěžujícího koktejlu Margarita.

O vzniku nejznámějšího koktejlu Margarita koluje několik verzí, které nejenže se liší samotným příběhem, ale také rozmezím dvanácti let. Jedna verze zavání romantikou, druhou má na svědomí láska. Obě však mají jedno společné – koktejl vešel do barmanské historie.

Margarita – koktejl s neobyčejnou historií

První story má kořeny v baru hotelu Garci Crespo v mexickém městečku Pueblo, kde syn majitele na bratrově svatbě nevěstě namíchal drink jako svatební dar a koktejl na její počest pojmenoval Margarita. Další příběh vypráví o zmateném barmanovi, který popletl recepturu a zaměnil ingredience, jiný příběh zrození Margarity připisuje barmance luxusního hotelu v Acapulcu. Ta prý ráda vymýšlela nové receptury, a když jednou připravovala párty pro VIP hosty rozhodla se spojit tequilu s Cointreau, a limetkovou šťávou a jako vrchol sklenici ozdobit citronem a originální slanou krustou.S novým koktejlem měla úspěch, ale nejslavnější příběh Margarity je spojován se jménem Carlose „Danny“ Herrera, který pro barovou „girls“ Marjorii King namíchal tequilu tak, aby jí chutnala, s likérem a citronovou šťávou. Dáma totiž trpěla alergií na všechny alkoholické nápoje, s výjimkou tequily, kterou ale „nemusela“. Samozřejmě, že barman byl pravý gentleman a koktejl po ní pojmenoval, a tak Margarita dobyla svět.
Kdoví, která verze je ta pravá a tak můžete věřit té, která se vám líbí víc. Důležitější je, že vznikl osvěžující lahodný koktejl inspirovaný prosluněnými plážemi, podmanivou strhující barovou hudbou a neopakovatelnou vůní úžasně barevné divoké mexické přírody.

Malý receptář:

Základní koktejl Margarita se míchá z citrónové šťávy a tequily v rovnocenném poměru a pomerančového nebo jiného likéru. Někdy se přidává třtinový cukr, šťáva, někdy více Tequily podle toho, který koktejl se připravuje. U koktejlů s tequilou však vždy platí základní pravidlo: sklenice s krustou se nikdy nesmí plnit až po okraj, aby se nápoj nesmísil s ozdobným okrajem.

Margarita koktejl má mnoho chuťových variant. Oblíbená je jahodová či broskvová.

Margarita

  • 6 cl Tequily Silver nebo Gold
  • 3 cl Triple Sec
  • 5 cl čerstvé limetové šťávy
  • hrubozrnná sůl
  • dílek citrónu

Na sklenici si zhotovíme krustu z citrónu a soli. Zbylé přísady dobře protřepeme v šejkru s drceným ledem. Nalijeme přes sítko do sklenice a podáváme.

Blue Margarita

  • 3 cl bílé Tequily
  • 2 cl modrého Curacaa
  • 1 cl Triple Sec
  • 4 cl limetové šťávy
  • půlměsíček limety
  • hrubozrnná sůl

Připravujeme v šejkru, servírujeme ve sklenici ozdobené krustou ze soli a limety a zavěšeným půlměsíčkem limety.

 Frozen Margarita

  • 5 cl bílé Tequily
  • 1 cl Triple Sec
  • 3 cl čerstvé limetové šťávy
  • plátek limety

Přísady nalijeme na půl šálku drceného ledu do mixéru a nízkou rychlostí mixujeme do hladka. Naléváme do vychlazené sklenice a zdobíme plátkem limety.

Foto: archiv redakce

Leave a Comment