Na skok k protinožcům – Australská kuchyně

australie_ilustrac

Australská kuchyně tradičně vychází z kuchyně anglické, kterou si přivezli kolonizátoři při osidlování země. Mnohé zůstalo dodnes, i když se Austrálie vzdálila anglické kuchyni více, než třeba Nový Zéland. Australská kuchyně současnosti je velice pestrá díky přistěhovalcům převážně ze Středomoří a celé Asie. V jedné ulici narazíte na několik restaurací vedle sebe, každá je však z jiného kouta světa. Italská kuchyně střídá řeckou či čínskou, a můžete si být jisti, že pokud chcete ochutnat italskou pizzu, řecké olivy nebo španělskou paellu, na nejlepších si pochutnáte právě zde.

Barbecue, steaky a fish and chips

Australané ze všeho nejraději jedí jehněčí, hovězí, ryby a plody moře a snad žádná domácnost se neobejde bez alespoň malého grilu. Barbecue je v Austrálii velice populární a je jedním z pilířů lokální kuchyně. Velmi oblíbené v Austrálii jsou mořské ryby a mořské plody. Hlavně Balmain Bugs – raci s bílým masem, kteří chutnají po humrech, potom následují krevety, langusty, hřebenatky, ústřice a novozélandské mušle.
Tradiční australské pokrmy jako je vánoční puding, pečení krocanů, jehněčí a hovězí a fish and chips, vycházejí z anglické kuchyně. Shodného původu je i oblíbený pokrm z jehněčích nožiček Lamb shanks, pomalu pečených ve fazolích, mrkvi, rajčatech a bylinkách. Z doby osidlování vyprahlé australské buše, kdy bylo třeba uchovat maso po dlouhé měsíce, aniž by se zkazilo, pochází naložené hovězí „Corned beef“. Maso je naloženo delší dobu v soli, následně se uvaří a podává s bramborovou kaší a hořčičnou omáčkou.
Masový koláč, nebo chcete-li koláč s masovou náplní, je receptem původních obyvatel – Aborigines. Obdobně jako v britské kuchyni to jsou kombinace sekaných nebo nadrobno krájených mas, například jater nebo ledvinek v těstě. Servírují se studené i teplé. Obvykle se k nim podává naložená zelenina a hořčice. Mezi neznámější patří Steak and Kidney pie – zapečené hovězí a ledvinky. Často se v domácnostech vaří menší masové závitky Meat Pies přelité např. omáčkou z rajčatových plodů.
Vliv přistěhovalců z oblasti středomoří přinesl do australské kuchyně i zdravější návyky, ať už oblibu ryb, olivových olejů ale v posledních desetiletích i oblibu vína, se kterým se Austrálie v současnosti stává jedním z nejpřednějších vinařů.

Speciality australské kuchyně

V kuchyni protinožců samozřejmě nesmí na talíři chybět národní symbol Australanů – klokan. Maso má samo o sobě vysoký obsah železa a bílkovin a velmi nízký obsah tuku. Chutí se blíží zvěřině. Klokaní maso se ovšem konzumuje v mnohem menší míře než ostatní běžná masa. V poslední době totiž sílí hnutí aktivistů proti jeho servírování v restauracích a prodeji v supermarketech.
Tradiční australský chléb tzv. „damper“ se evropskému vůbec nepodobá. Těsto se zadělává jen s vodou, bez droždí a peče na ohni nebo v litinové troubě.
Nejznámější sladkostí je „dort Pavlova“ a buchty „pumkin scones“ z dýňové dužiny. Každý, kdo Austrálii navštívil, určitě neodolal a ochutnal báječný zákusek Lamingtons – kostičky piškotu přelité čokoládou a obalené v kokosu, někdy ozdobené šlehačkou a podávané s čajem. Z drobných zákusků pak Australané rádi chroupají Anzac Biscuits , křupavé sušenky z ovsa, kokosu, cukru, mouky a másla.

A na závěr, malá specialitka – Vegemite – pomazánka s těžko popsatelnou chutí. Vyrábí se prý z kvasnic, maže se na toast a je tu velice populární. Australané to zvlášť rádi zkouší na nic netušících cizincích. Naservírují jim toast se silnou vrstvou „Vegemite“ a jen pobaveně sledují, většinou ne příliš pozitivní reakci. A jak tato australská chuťovka chutnala vám? Napište, a máte-li ještě nějakou zajímavou kulinářskou zkušenost podělte se o ni s ostatními čtenáři v naší diskuzi.

Foto: frillsinthehills.com

Leave a Comment