Ochutnejte exotickou pitahyu – “Dračí ovoce”

Koktejl z dračího ovoce.

V Sonorské poušti bývaly plody pitahay nebo  také dračího ovoce (Dragon fruit) důležitým zdrojem potravy pro domorodé obyvatelstvo. Dnes rostou tyto druhy kaktusů rodící dračí ovoce i v jihovýchodní Asii zejména ve Vietnamu, v Thajsku, na Filipínách, v Malajsii, ale i na Tchaj-wanu, v jižní Číně a dokonce i Izraeli. Do Vietnamu dračí ovoce údajné přinesli francouzští kolonizátoři před více než sto lety. Ze začátku tam byla pitahaya pro svůj nádherný vzhled ovocem určeným pro krále a význačné osobnosti.

Ostnaté plody pocházejí od různých druhů kaktusů. Hylocereus undatus dává plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou dužinou, plody kaktusu Hylocereus polyrhizus mají stejnou barvu slupku, ale dužinu červenou a ještě jsou tu žluté plody s bílou dužinou kaktusu Selenicerus megalanthus. Všechny tyto druhy kaktusů tvoří popínavé rozvětvené porosty s výhonky dlouhými běžně čtyři, ale i deset metrů a více, které se plazí po zemi nebo plazí do výšky. Pitahaye kvetou výlučně v noci. Květy jsou bílé, až třicet centimetrů dlouhé a patří mezi největší na světě. Jejími hlavními opylovači jsou netopýři. Když rozkvetou,upozorní na sebe výraznou jasmínovou vůni.

Sorbet se sílou draka

Ingredience: dračí ovoce – pitahaya, kokosové mléko, med, chilli, máta, thajská bazalka.

Dužinu z dračího ovoce, kokosové mléko, med, chilli, mátu a thajskou bazalku rozmixujeme a necháme zamrazit. Podáváme ve slupce z pitahaje.

Plody se vytvářejí přibližně třicet až padesát dní po odkvětu a dávají dvě až tři sklizně ročně. Plod je oválný asi 10 cm dlouhý s poměrně tuhou slupkou. Dužina u plodu se žlutou slupkou je bílá s černými semeny, u červeno-zelených odrůd červená nebo bílá s černými semeny, měkká, šťavnatá, a velmi osvěžující.

Dužina se konzumuje syrová, je mírně sladká a nízkokalorická a na pohled rosolovitá dužina připomíná svou strukturou kiwi Její chuť bývá přirovnávána k melounu nebo angreštu, Zralé plody se loupou snadno. Odřízne se konec a slupka se stáhne směrem dolů. Nebo se plod překrojí a vyjídá lžičkou. Pro zajímavou texturu se dračí ovoce používá při přípravě nejrůznějších ovocných salátů z tropických plodů. Vyrábějí se z něj i džusy nebo víno, šťávy, marmelády, koktejly, jedlé jsou i květy, které se používají na zdobení jídel a následně se i snědí nebo se z nich připravuje čaj.

Pitahají podporuje trávení a ve větších množstvích působí jako projímadlo. Díky obsahu vitamínů je vynikajícím antidepresivem, navozuje sílu a soustředění, povzbuzuje paměť, zlepšuje náladu a pomáhá k rychlé usínání.

Zralá pitahají není ani zcela tvrdá, ale ani měkká. Pokud si zakoupíte nezralé plody, dozrají, pokud je umístíte do chladu na měkkou podložku. Pokud se na slupce pitahaje objeví malé fleky, znamená to, že nejlepší dny má za sebou.

Leave a Comment