Švédské království láká přírodními krásami a pověstnou vstřícnosti a ochotou místních obyvatel. Až budete obdivovat čistá a upravená města nebo typické hnědočervené farmářské domky, nezapomeňte na ochutnávku místní gastronomie.
Švédsko se obvykle nepovažuje za destinaci stvořenou pro milovníky zvláštních chuťových experimentů. V minulosti byla dokonce švédská kuchyně hozena do stejného pytle s britskou, která nikdy neměla dobru pověst. Dnes je však situace v místní gastronomii zcela opačný. Na skandinávském poloostrově si bez výjimky pochutnáte, zejména pokud si stejně jako Švéd potrpíte na ryby, jejichž nabídka je tu opravdu pestrá.
Proslulé „kuličky“
Štiky, okouni, pstruzi nebo lososi však nejsou jedinou švédskou vášní, kromě ryb je zde velmi populární i zvěřina. Vzhledem ke geografické poloze není problém sehnat jelení, daňčí nebo sobí maso. Způsobů úpravy je mnoho. Oblíbenou klasikou, se kterou se setkáte téměř na každém rohu, budou bezpochyby masové kuličky, mírně připomínající české karbanátky, takzvané Köttbullar, které se podávají opečené nebo smažené. Obvyklou přílohu tvoří, stejně jako v případě většiny ostatních jídel brambory, které na žebříčku popularity jednoznačně vítězí nad rýží nebo těstovinami. Tuto nezbytnou součást stravy Švédové obvykle vaří ve slupce a loupají až těsně před podáváním. A nebyli byste ve skandinávském Království, kdyby u této lahůdky chyběl téměř povinný sekaný čerstvý kopr.
Bez kopru to nejde
Zmiňovaný kopr je všudypřítomný. Švédové jím koření nejen ryby, ale přidávají ho do marinády a nálevu, a pokud není přímou součástí jídla, alespoň zdobí ledovou tříšť, na níž se ryby servírují. Populární jsou i brusinky podávané k sobímu či losímu masu nebo houby, nejčastěji čerstvá kuřátka nebo hřiby. Mezi jídla, bez ohledu na roční období, patří osmažené bramborové kostky se šunkou a uzené herinky, jejichž konzumace má v zemi tradici po mnoho staletí.
Tím však repertoár místní kuchyně nekončí, povinností je ochutnávka sleďů a váš talíř by neměl minout ani Farfol – solené a vyuzené jehněčí. Výborný je i Gravad lax, tedy marinovaný losos. Nelze zapomenout ani na zapečené brambory s ančovičkami a smetanou známé pod názvem Janssons Frestelse. Toto jídlo však není běžnou „klasikou“, kterou byste si objednali v rámci poledního menu, ale obvykle se podává spíše při slavnostních příležitostech.
Další výjimečný pokrm můžete ochutnat během oslav svátku slunovratu – Matjesill. Jsou to naložené filé matjesy podávané s bramborami. Jako dezert pak jistě nezklame jablečný dort Fruktpaj a samotní Švédové mají velkou slabost pro palačinky.
Den začíná zdravou snídaní
Každá země má své stravovací specifika, kterým se dočasný návštěvník obvykle snadno přizpůsobí. Švédové jsou zvyklí snídat spíše lehce. Jejich rána se neobejdou bez kukuřičných lupínků, müsli s mlékem nebo jogurtem. V některých rodinách pojímají první jídlo dna tradičněji a na talíři se objevuje sýra křupavý chléb Knäckebröd. Správné ráno musí začít káva, která je velmi populární i v ostatních skandinávských zemích. Ovšem, to by nebyli Švédové, aby ráno pili jen nezdravou kávu, proto se na stole objeví i džus z lesních plodů. Poměrně střídmé snídaně vynahradí výživnější oběd. Ten se většinou skládá z teplého hlavního chodu, salátu a moučníků. Netřeba truchlit ani nad polévkou, oblíbené jsou zejména rybí, velmi chutná je hustá lososí. Na rozdíl od jižních států ve skandinávském království se s časem večeře nijak neotálí, tradičně se ke stolu usedá již okolo šesté hodiny a společné jídlo je rodinnou událostí dne.
Kdo by neznal švédský stůl
Slavný smorgasbord, jak Švédové svůj tradiční bufet nazývají, se neobejde bez lososa upraveného na mnoho způsobů, ryb vonících koprem, soleného a vyuzeného jehněčího, herinků, paštik, klobás, krevet, vajec a sýrů. Nezapomíná se ani na ovoce a zeleninu, různé druhy nákypů, nakládaný tuřín, zelí nebo kapustu. To vše se zapíjí pivem a symbolickou tečkou je sklenka něčeho na trávení, nejčastěji kmínka – Akvavitt nebo vodka.
Bez peněz, do hospody nelez
Přestože se málokomu při myšlence na Švédsko spontánně sbíhají sliny, na místní gastronomii si určitě pochutnáte. Nouzí o restaurace tu rozhodne netrpí – ani o ty na nejvyšší úrovni. Počítejte však s tím, že tamní restaurace rozhodně nepatří k nejlevnějším. Nicméně konzumace velkého množství ryb a pečlivé sledování obsahu tuků obecně řadí švédské stravování k těm nejzdravějším v Evropě.
Leave a Reply