Kokosy v kuchyni

Kokosy v kuchyni

„Strom, který dává vše potřebné pro život“ – takto vzletně zní název kokosové palmy v sanskrtu, jazyku starověké Indie. Název však není až tak nadnesený, protože po staletí byly kokosové ořechy jednou z hlavních plodin zajišťující přežití generacím Indonésanů. Čerstvý kokos a kokosové mléko jsou rovněž součástí pokrmů indické a asijské kuchyně včetně mnoha ostrovů Oceánie.

Kokosová palma poskytuje nezávadnou tekutinu k uhašení žízně, dužina slouží jako výživný pokrm, z kokosových vláken se vyrábí lana a provazy, listy a kmeny palmy jsou stavebním materiálem. Právě absolutní využitelnost zajišťuje této rostlině a jejím plodům tak výsadní postavení.

Všechny části palmového kmene mají své využití:

  • Kokosy v kuchyniZahuštěním šťávy z naříznutého kmene se získá kvalitní cukr, výsledkem jejího zkvašení je palmové víno, destilací nakvašené palmové šťávy vzniká pálenka zvaná arak.
  • Palmové výhonky i krémová dužina vyplňující vnitřek kmene jsou vyhledávanými lahůdkami.  Dále se využívá palmové dřevo, listy, sušené květenství, vláknitý obal ořechů i kokosové skořápky.
  • Kokosová voda je tekutina, která vyplňuje skořápku mladých plodů a mnohdy je nesprávně- nesprávně označována jako kokosové mléko. Voda v dutině kokosu umožňuje kokosu plavat a především je bohatým zdrojem draslíku, vitaminů skupiny B (vyjma B6 a B12) a vitaminu C.
  • Kokosové mléko – tedy extrakt z dužiny, který se získává strouháním a lisováním endospermu ořechu, má své nezastupitelné místo nejen v orientální kuchyni. V našich podmínkách si je můžeme nejsnáze vyrobit, když namočíme strouhaný kokos do mléka nebo smetany. Nikdy však nesladíme!
  • Ze sušené kokosové dužiny, které se říká „kopra“, se lisuje  kokosový olej, který se vyznačuje příjemnou vůní, výživnými hodnotami a širokým použitím. Panenský kokosový olej, na rozdíl o ostatních panenských olejů,  snáší vysoké teploty bez úhony – bez zničení účinných látek. Kokosový olej se nepřepaluje – je proto vhodný i ke smažení, vaření a pečení.Kromě kuchyně si tento olej našel své nezastupitelné místo také v kosmetice. Za studena lisovaný olej obsahuje mnoho přírodních látek – antioxidantů, které brání stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují obranyschopnost. Navíc je olej pokožkou velmi snadno absorbován a nezanechává nepříjemný mastný efekt.

Kokosy v kuchyniKokosové palmy jsou velice nenáročné na půdu, a tak rostou i tam, kde neroste nic jiného. Paradoxně jim nevadí prosolené písčité půdy korálových ostrovů, bez úhony přežijí i silné větrné bouře. Kokosová palma (Cocos nucifera neboli kokosovník ořechoplodý) dorůstá výšky až 30 m a jejím plodem není ořech, ale peckovice vážící v průměru 2,5 kg. Původ této rostliny dožívající se až sta let je zahalen tajemstvím – kokosové ořechy totiž dobře plavou a nevadí jim mořská voda, proto se odpradávna volně šířily světem. Jejich nejstarší fosílie – staré přes tři tisíce let – byly objeveny na Novém Zélandu.

Kokosové ořechy se množí výhradně semeny a jedná se o jedno z největších semen na světě. Kokosový ořech tak, jak ho známe z obchodů, je semeno s tvrdým oplodím, které se nachází uvnitř peckovice. Na vrcholku již pevné skořápky kokosu se ne náhodou nachází tři otvory, které mají specifickou funkci během růstu a klíčení semena. Dva z nich slouží k výživě plodu a třetím, který je krytý tenkou blankou, pak proráží klíček kokosu. V ideálních podmínkách rodí kokosová palma 50 – 100 ořechů v jednom sklizňovém období.

A na závěr jedna rada k mnohdy složitému postupu při otvírání tvrdé skořápky. Na jedné straně jsou umístěna již dříve zmiňovaná tři očka, po výběru toho nejměkčího je nutné ho propíchnout jehlicí a nechat vytéct kokosovou vodu. Takto propíchnutý kokos již stačí vložit do rozehřáté trouby a pár minut ho péct. Kokosový ořech se v troubě otevře sám a vy můžete zapomenout na komplikované zápasení a nerovný boj s mnoha nástroji patřícími spíše do dílny, než do kuchyně.

 Kuře v kokosovém mléce

 Kokosy v kuchyniRozpis na 4 porce: 3 lžíce oleje, 4 porce kuřecích prsíček, 6 tobolek kardamonu, 6 hřebíčků, 5 cm dlouhý kus celé skořice, 1 jemně pokrájená cibule, 2 stroužky česneku, 3,5 cm jemně pokrájeného čerstvého kořenu zázvoru, 3 semínek zbavené zelené chilli papričky, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička kurkumy, 50 g práškového kokosu, 1,5 horké vody, sůl.

1. V pánvi  rozehřejeme olej a rychle na něm osmažíme po všech stranách kuřecí maso. Vyjmeme je děrovanou lžíc.

2. Do pánve přilijeme olej a 1 minutu smažíme kardamom, hřebíček a skořici. Přidáme cibuli a při mírné teplotě ji restujeme 5 minut.

3. Do mixéru dáme česnek, zázvor, chilli papričku a citrónovou šťávu a rozmixujeme vše na hladkou pastu. Společně s kurkumou ji přidáme do pánve a 5 minut povaříme.

4. V horké vodě rozpustíme kokosový prášek a směs přilijeme do pánve. Podle chuti přidáme sůl. Vše 2 minuty povaříme a přidáme kuřecí maso se šťávou. Povaříme 20 minut do měkka. Hotový pokrm přendáme na nahřátou servírovací mísu, ozdobíme proužky červené papriky a ihned podáváme.

 Chutney s kokosovým mlékem a ovocem

Kokosy v kuchyniNamočte kokos do mléka a nechte přes noc louhovat kokosové mléko. Případně použijte koupené kokosové mléko. Na pánvi nechte s trochou tuku osmahnout rozsekanou cibuli, kdyýž začne zlátnout, přidejte cukr a nechte směs zkaramelizovat. Zalijte trochou vody, přidejte sůl a koření (pět vůní) a vše zvolna povařte, vložte nakrájené čerstvé i sušené ovoce, přilijte kokosové mléko a duste 30 minut i déle do zahoustnutí.

Chutney výborně doplní chuť nevýrazných pokrmů z masa, ryb či sýrů, hodí se k rýži, zeleninovému či drůběžímu kari. Podle znalců indické kuchyně se má chuteny připravit do zásoby a podávat vždy vychlazené.

 Foto: www.3cwellnessacademy.com, www.lh3.ggpht.com a www.sxc.com.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*