Tato znamenitá pochoutka pochází ze Savojska z francouzské části Švýcarska a mezi gurmány se těší všeobecné oblibě už po staletí. Označení fondue vzniklo podle francouzského výrazu pro pokrm z taveného sýra.
Původ zvláštní kuchařské technologie fondue je dodnes nejasný, neboť každý si autorství hájí po svém. První verze je připisována pastýřům v Alpách, kteří častokrát u sebe neměli jiné jídlo než chléb a sýr. Podle jiné fondue vynalezli mniši. Měli totiž v době půstu zakázáno jíst jakékoli jídlo v tuhé podobě, a tak aby netrpěli hlady, vymysleli sýr v tekutém stavu, do něhož si namáčeli kousky chleba. Máte-li chuť, můžete si podle originálního receptu připravit
Pravé fondue z Fribourgu
Potřebujete: 350 g nastrouhaného sýra gruyere, 350 g nastrouhaného ementálu, 1 stroužek česneku, 3 dl suchého bílého vína, 0,2 dl třešňovice, 10 – 20 g škrobové moučky, 600 g bílé veky nakrájené na kostky a na dochucení muškátový oříšek a pepř.
Příprava: Česnek oloupeme, rozpůlíme a nakrojenou stranou vymažeme dno nádoby na fondue. Nalijeme do ní víno a přivedeme těsně pod bod varu. (Doporučujeme použít spíš teflonový rendlík a teprve poté přendat do nádoby na fondue). Za stálého míchání přidáváme po částech nastrouhaný sýr. Jakmile začne bublat, přilijeme moučku rozmíchanou v třešňovici. Okořeníme pepřem a oříškem, dobře promícháme, přelijeme do kotlíku na fondue a podáváme s dlouhými vidličkami, kterými se napichuje chléb a namáčí v sýru.
Ochutnat ale můžete i jiné variace:
- Ženevské fondue – ementál, bílé víno, česnek, bílý pepř, muškátový oříšek, škrob, sklenka vodky
- Sýrové pikantní fondue – ementál, bílé víno, brandy, škrob, muškátový oříšek, chilli paprička
- Sýrové fondue s ořechy – špek, bílé víno, sýr, vlašské ořechy, škrob, meruňkovice
- Meklenburgské fondue – špek, bílé víno, šunka, sýr, škrob, majoránka, slivovice
- Flambované fondue – česnek, máslo, bílé víno, sýr, škrob, pepř, višňovice
- Burgundské fondue – hovězí řezy, koňak, sůl, olej, pepř, paprika, pikantní omáčka
A ještě drobnost k sýru Gruyere. Ten pochází právě z e švýcarského kantonu Fribourg, kde je vyhlášenou regionální specialitou. Spolu s ementálem tvoří tento sýr základ pro fondue, které se ovšem připravuje i v dalších oblastech Švýcarska.
Foto: shuttersock, www.havemilk.com
Leave a Reply