Hořká okurka je lidový název pro rostlinu, která na první pohled ničím nezaujme. Plazí se po plotě nebo zemi jako každá jiná popínavá rostlina. Všimnete si jí teprve až tehdy, když se na dlouhých stoncích objeví různobarevné plody.
Jmenuje se trochu složitě – Momordica charantia – a je rozšířena především ve své domovině, na území jihovýchodní Asie od tropických nížin Filipín až po Indii. V těchto oblastech se hořké okurce říká karela nebo karavela podle typicky zúžené špičky plodu, která tvarem připomíná loďku. Rostlina tvoří až dvoumetrové, mírně ochlupené lodyhy, které se pnou po plotech, zemi i stromech. Typickým znakem, podle něhož se karela rozezná od jiných tykvovitých rostlin mezi něž botanicky patří, jsou velké, laločnaté listy a žluté květy, které voní intenzivně po vanilce. Po opylení se z nich vyvinou pět až dvacet centimetrů dlouhé plody s bradavičnatou pokožkou připomínající krokodýlí kůži. Zpočátku jsou plody zelené, pak zbělí a čím více zrají, tím více se zbarvují od oranžové až po oranžově červenou barvu. V plné zralosti plody prasknou na špičce na tři díly a odhalí hnědá nebo bílá plochá semena, která jsou obalena červenou dužinou. Vypadají sice lákavě jako malé jahůdky, ale pozor – semena jsou velmi hořká, a právě proto se rostlině říká hořká okurka.
Kudy roste, tudy léčí
Hořká okurka je léčivá doslova od „hlavy až k patě“. Plody jsou bohatým zdrojem kyseliny askorbové a šťáva je rovněž bohatá na celou řadu látek s antioxidačními účinky, které snižují zejména negativní působení volných radikálů na náš organismus, a dokonce příznivým způsobem ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Vzhledem k těmto charakteristickým účinkům se tradičně využívá při doplňkové léčbě diabetu (cukrovky). Indičtí domorodci semena této rostliny využívají jako účinné anthelmintikum, což je prostředek proti parazitům pro zvířata i lidi. V Malajsii přikládají slonům na zanícené oči obklady z list. Takže v souhrnu je hořká okurka léčivkou opravdu excelentní.
Dá se u nás hořká okurka pěstovat?
U nás se rostlině venku dařit nebude, jedině až se u nás opravdu oteplí jako ve Středomoří, jak budoucí klima předpovídají meteorologové. Hořká okurka totiž potřebuje tropické podmínky – miluje horko a téměř stoprocentní vzdušnou vlhkost. Jedinou možností k pěstování je skleník a sehnat si čerstvá semena, což bude trošku problém. Pokud se vám poštěstí, například z Řecka, okurku přivézt, semena zbavená míšku vysejte do vyhnojené půdy (nejlepší je rozložený koňský hnůj), která musí být kyprá a nevysychavá. Proto do půdy ještě přidejte rašelinu nebo kompost. Semena sejte do řádků vzdálených devadesát centimetrů po dvou až třech kusech. Karela se totiž rozroste a pak na záhoně ponechte vždy jen jeden nejvyvinutější semenáček ze skupinky. Semena dobře klíčí a když výhonky vyrostou tak tři až čtyři centimetry, zaštípněte vrchol, aby se lodyha začala větvit. A teď pozor – když jsou výhony asi jedenapůl metru dlouhé. bez milosti odstraňte slabší výhonek a ten silnější veďte po síti nebo drátech. Když nasadí na květ počkejte až narostou dva tři listy a opět zaštípněte. Tím se podpoří násada plodů, které se začnou tvořit asi za dva měsíce od výsevu. Jestli nebudete mít štěstí a vytvoří se pouze samičí květ, odřízněte rostlinu nad nejspodnějším listem a nechte ji znovu obrazit.
A co dělat s plody, aby se daly jíst? O tom si již brzo přečtete v článku Exotická zelenina v kuchyni.
Foto autorka
Dobrý den,
hořkou okurku bez problémů a kdykoliv zakoupíte v pražské vietnamské tržnici SAPA. Ceny za kilogram se liší, od 120 do 150 Kč. Čerstvou okurku používají Asiaté jak do vařených pokrmů tak do salátů. Nejdůležitější při přípravě je zbavit ji vnitřní bílé dužiny se semeny. Ta je totiž velmi nepříjemně hořká. Kromě čerstvých okurek seženete v SAPA také čaj v nálevových sáčcích. Balení má hmotnost 50 g, obsahuje 25 sáčků po 2 g a pořídíte jej za 40 Kč. Čaj nemá nikterak výraznou chuť, zato prokazatelně mnohostranně léčivé účinky. S pozdravem M.H.