Fondue není jen pro Švýcary

fondue

fondueTato znamenitá pochoutka pochází ze Savojska z francouzské části Švýcarska a mezi gurmány se těší všeobecné oblibě už po staletí. Označení fondue vzniklo podle francouzského výrazu pro pokrm z taveného sýra.

Původ zvláštní kuchařské technologie fondue je dodnes nejasný, neboť každý si autorství hájí po svém. První verze je připisována pastýřům v Alpách, kteří častokrát u sebe neměli jiné jídlo než chléb a sýr. Podle jiné fondue vynalezli mniši. Měli totiž v době půstu zakázáno jíst jakékoli jídlo v tuhé podobě, a tak aby netrpěli hlady, vymysleli sýr v tekutém stavu, do něhož si namáčeli kousky chleba. Máte-li chuť, můžete si podle originálního receptu připravit

Pravé fondue z Fribourgu

Potřebujete: 350 g nastrouhaného sýra gruyere, 350 g nastrouhaného ementálu,  1 stroužek česneku,  3 dl suchého bílého vína,  0,2 dl třešňovice,  10 – 20 g škrobové moučky, 600 g bílé veky nakrájené na kostky a  na dochucení muškátový oříšek a pepř.

Příprava: Česnek oloupeme, rozpůlíme a nakrojenou stranou vymažeme dno nádoby na fondue. Nalijeme do ní víno a přivedeme těsně pod bod varu. (Doporučujeme použít spíš teflonový rendlík a teprve poté přendat do nádoby na fondue). Za stálého míchání přidáváme po částech nastrouhaný sýr. Jakmile začne bublat, přilijeme moučku rozmíchanou v třešňovici. Okořeníme pepřem a oříškem, dobře promícháme,  přelijeme do kotlíku na fondue a podáváme s dlouhými vidličkami, kterými se napichuje chléb a namáčí v sýru.

Ochutnat ale můžete i jiné variace:

  • Ženevské fondue – ementál, bílé víno, česnek, bílý pepř, muškátový oříšek, škrob, sklenka vodky
  • Sýrové pikantní  fondue – ementál, bílé víno, brandy, škrob, muškátový oříšek, chilli paprička
  • Sýrové fondue s ořechy – špek, bílé víno, sýr, vlašské ořechy, škrob, meruňkovice
  • Meklenburgské fondue – špek, bílé víno, šunka, sýr, škrob, majoránka, slivovice
  • Flambované fondue – česnek, máslo, bílé víno, sýr, škrob, pepř, višňovice
  • Burgundské fondue – hovězí řezy, koňak, sůl, olej, pepř, paprika, pikantní omáčka

A ještě drobnost k sýru Gruyere. Ten pochází právě z e švýcarského kantonu Fribourg, kde je vyhlášenou regionální specialitou. Spolu s ementálem tvoří tento sýr základ pro fondue, které se ovšem připravuje i v dalších oblastech Švýcarska.

 

Foto: shuttersock, www.havemilk.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*