Tamarind ví, jaké bude zítra počasí

Tamarind

Na první pohled se tamarindový strom trochu podobá akátu. Listy vypadají téměř stejně, jen se  pod stromy v prachu válí lusky velké jako rohlík, které jej tvarem připomínají. 

Tamarind indický (Tamarindus indica aneb Tamaryšek, kyselé datle, či indické datle) můžeme nalézt v čeledi bobovitých. Lusky, které se sušené dostanou v našich obchodech se specialitami, rostou na pomalu rostoucích, statných stromech s rozložitou korunou a převislými větvemi. Listy připomínají akát. Jsou složeny z 20 – 40 lístečků; v mládí porostlé jemnými chloupky. V noci se lístky přitisknou k sobě jako u citlivek a brzy ráno se opět rozevřou. Původní obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokáží podle postavení listů předvídat počasí. (Ráno, za šera, tamarind už je vzhůru, zvláště když následuje jasný a slunečný den. Když je naopak chladno, deštivo, tamarind s rozevíráním listů nespěchá. Podobně zajímavě se chová na sklonku dne, někdy se zavírá už v podvečer, ale když je suchý a jasný den, zavírá se později).

 Tamarind

Na konci větví se tvoří vzdušná hroznovitá květenství s 10 až 15 květy. Plody tamarindu jsou zploštěné, zakřivené lusky. Lusky jsou v dospělosti dužnaté, matově hnědé s nenápadným síťováním. Každý lusk obsahuje 1 – 12 ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z pecky vyrostlý tamarind indický lze pěstovat doma jako pokojovou rostlinu, stejně jako pomeranč, citron nebo datlovou palmu. Je třeba mít na mysli, že rostlina pochází z tropů, pěstujeme ji proto výhradně jako pokojovou hrnkovou zajímavost, které ublíží sebemenší mrazík a průvan.

  • Tamarind je účinné přírodní projímadlo, pomáhá trávení, má antiseptický účinek a vysoký obsah vitamínu C. Plod stačí pouze zbavit slupky, tužších vláken a semen.
  • U mnoha národů je vysazený tamarind posvátným stromem.
  • Botanikové v roce 2003 zjistili, že kořeny tamarindu vyměšují alelochemickáou látku, která brání růstu jiných rostlin v okolí stromu. To vysvětlilo záhadu, proč zůstává půda mezi tamarindy naprosto holá.

Tamarind - http://www.pbase.com/boyyniguez/image/77681085

Kolem semen je dřeň lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé chuti a nezvykle aromatické. Tamarind semena obsahují 63% škrobu, 16% bílkovin a 5,5% tuku.. Plody obsahují velký podíl vlákniny, což představuje asi 40% celého plodu. dužina je bohatá na bílkoviny (asi 8%), má hrubý obsah tuku kolem 1% a obsahu sacharidů okolo 56%, vitamin C a obsahuje vinnou, jablečnou a citronovou kyselinu a cukry. Má sladkokyselou chuť a je používán v nápojích, sladkostech, kari a čatní. Je zásadní složkou worcesterové omáčky.Kyselou dužinu lusků je možno konzumovat přímo. Tamarindový prášek smíchaný s vodou a cukrem a krátce povařený, vytvoří pikantní chutný nápoj. Hmota se používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček chutney. Lusky se máčí 10–15 minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužina. Dužnina se prodává v několika formách: sirupy, marmelády i rosolovitá hmota v plastikových sáčcích. Dává se přímo do jídla během vaření. Někdy se také nejdříve rozpouští ve vodě, záleží na receptu.

Tamarind http://www.pbase.com/shutterpug/my_recipe_box&page=17Polévka s tamarindu se v Indii prodává v supermarketech jako polotovar podobně jako naše zmrazená gulášová polévka. Obsah sáčku se rozředí vodou, povaří, přidá libovolné maso, mořské plody, krevety nebo rybí maso a trochu zeleniny.

Je možno také zakoupit tamarindovou pastu nebo koncentrát, ten se poté přidává přesně podle daného receptu. Tamarindové pyré (Tamarind Puree), které lze u i nás zakoupit, nahrazuje čerstvý tamarind. Ve specializovaných obchodech již lze i u nás zakoupit tamarindovou pastu v bloku nebo tamarindový koncentrovaný sirup.

 

Foto: pbase.com

4 komentáře

Leave a Comment