Kombu – zaklínadlo pro zdravý život

Existuje více než tisíc druhů různých řas a mnohé z nich jsou vhodné jako potravinový doplněk. Co je na řasách tak zajímavého a proč se o nich tvrdí, že fungují jako koště lidského organismu?

Je známo, že mořská voda obsahuje anorganické látky, které  jsou z hlediska výživy pro lidské tělo nevyužitelné. Naproti tomu plody moře, mezi něž patří i  mořské řasy, mají schopnost přeměňovat tyto látky na organické, které již organismus vstřebávat dokáže. Ročně se nasbírá přibližně sedm milionů tun mořských řas. „Úroda“ zpod mořské hladiny se následně používá v kosmetice, pro výrobu léků, ale ve velké míře iv potravinářství. Minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají organismu při rozpouštění „usazenin“ nahromaděných v důsledku nadměrné spotřeby kyselinotvorných potravin (např. masa, cukru, mléka, moučných výrobků, a podobně). Řasy působí zásadotvorně a navíc dokáží eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odebírají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia. Podílejí se i na snižování cholesterolu a slouží jako mimořádně účinný preventivní prostředek proti širokému spektru civilizačních nemocí (např. vysokému krevnímu tlaku, alergiím, revmatismu, arterioskletóze, nervovým a gynekologickým poruchám). A ještě něco – mořské řasy mají schopnost v těle regulovat metabolické procesy, takže patří mezi „zázračné“ bylinky na hubnutí.

Kombu (Laminaria japonica)

KombuKombu je druh sušené hnědé řasy, která je oblíbená především v japonské kuchyni. Tato chalucha se sklízí z mořských plantáží především ze severní části ostrova Hokkaidó. Její tvrdé listy, které mají po usušení tmavozelenou barvu, dorůstají délky pět až deset metrů. Před  úpravou je vždy třeba chaluhy dobře omýt, pak alespoň třicet minut nechat bobtnat  ve vodě a pak ještě deset minut vařit. Z řasy kombu se připravuje polévkový vývar nebo se spařená používá  na bylinkový čaj. Historicky první záznam o této řase pochází z roku 797 z města Shoku Nihongi. Předpokládá se však, že v japonské kuchyni byla využívána již mnohem dříve, přestože o tom žádný archeologický důkaz neexistuje.

KombuPro inspiraci přinášíme recept s mořskou řasou kombu na přípravu polévky zvanou dashi. Potřebovat budeme deseticentimetrový kousek řasy kombu, čtvrt šálku nakrájeného pórku, čtyři sušené houby shitake, tři  šálky vody, tofu, jednu  polévkovou lžíci sójové omáčky a trochu kukuřičného škrobu. Kombu a houby, které jsme na noc namočili, pokrájíme  druhý den na proužky, přidáme vodu a sójovou omáčku a v tlakovém hrnci vaříme asi třičtvrtě hodiny. Vsypeme pórek a na kostičky nakrájené tofu a povaříme ještě asi deset minut. Na závěr zahustíme kukuřičným škrobem. A pokud polévka není to pravé, co by vás lákaol zkuste rozdrcenými řasami nebo již hotovým práškem z řasy kombu posypat rýži, pečené brambory , nebo ji přidejte jako koření na salát, do omáčky nebo na dušené maso.

Foto:  via-ayurveda.com,kurakonusa.com

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*