Pistácie patří mezi nejstarší oříšky na světě

Nejstarší oříšky na světě

Nejstarší oříšky na světě

Takové obyčejné chroupání…

První doložitelná zmínka o jedlých oříšcích se nepochybně váže k pistáciím. Nejstarší archeologické nálezy pistácií z území dnešního Jordánska se datují šest tisíc let př. n. l., kdy i v tehdejších dobách byly pistácie pokrmem pouze pro majetné lidi z vyšších vrstev. Dnes už je situace jiná, přesto mnozí z nás vůbec netuší, odkud pistácie putují na náš stůl.

Pistácie pochází ze suchých oblastí Asie a Středního Východu, kde také doposud rostě planě. Odrůdy pistácií se v dnešní době pěstují zejména v Turecku, Itálii, Řecku, Tunisu a Íránu. Největším producentem pistácií je v současnosti Kalifornie. Rod Pistacia zahrnuje celkem deset druhů. Jedná se o keře nebo stromy dosahující výšky 5 – 15 metrů. Listy mohou být jak opadavé, tak stálezelené.

Nejstarší oříšky na světě

Plody, podlouhlé elipsovité peckovice, obaluje dužnaté oplodí, které po dozrání vyschne. Semeno pistácie má tvrdou skořápku – jakmile dozraje, na bočním švu pukne. Semena jsou zbarvena do odstínu slonové kosti až dozelena a jsou obalena tenkou hnědou blankou. Kromě toho, že pistácie skvěle chutnají, obsahují i velké množství cenných látek. Zatímco jiné oříšky jsou těžce stravitelné, pistácie mají vyvážené složení a jsou jemné.

Oříšky, po nichž se netloustne

Ze všech známých ořechů a suchých plodů obsahují pistácie nejvíce železa (vyrovnají se čočce), dále spoustu draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, selen a zinek. Pistácie jsou bohaté na tuky, bílkoviny, sacharidy, dodávají tělu i provitamin A, vitaminy skupiny B, E a esenciální aminokyseliny. Obsah všech jmenovaných látek má vliv na snižování vysokého krevního tlaku, konzumace pistácií přispívá k redukci cholesterolu a snižuje riziko srdečních onemocnění, infarktů a rakoviny střev. Mrňavé oříšky mají antioxidační účinky a zvyšují obranyschopnost organismu, proto jsou vhodné při psychické námaze a ve stresových situacích.

Nejstarší oříšky na  světě

Pistáciové oříšky jsou syté, avšak to neznamená, že jsou tučné. Obsahují totiž vyšší procento prospěšných nenasycených tuků, a nebylo dosud prokázáno, že by způsobovaly tloustnutí. Výhodou je, že už malé množství pistácií je schopno dostatečně zasytit, a pokud pistácie konzumujeme v rozumné míře, určitě se nemusíme obávat přibírání na váze.

Pistácie jsou oblíbenou pochutinou při posezení s přáteli, nebo při sledování televize, rádi je mlsáme u sklenky vína a jsou nezbytnou přísadou slaných i sladkých jídel, například zmrzliny, dortových náplní, moučníků, salátů, nádivek nebo jako doplněk masitých pokrmů.

 

Foto: www.treepicturesonline.com, shutterstock

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*