Máslo, které roste na stromě

Máslo, které roste...Reklamní slogany nás denně přesvědčují o perfektních účincích přírodní kosmetiky, která obsahuje výtažky z nejrůznějších rostlin. Jak na pleť působí olivový olej není žádným tajemstvím, ale makadam, jojoba nebo bambucké máslo už zavání vzdálenou exotikou. Jsou opravdu tak zázračnými ingrediencemi, jak  o nich výrobci tvrdí?

Když prolistujete pár katalogů cestovních kanceláří, objevíte zájezd do Tuniska, Maroka, Etiopie nebo jižní Afriky, ale kdo si dopřeje dovolenou za bezmála sto tisíc? A i kdyby, na jedné cestě nemůžete procestovat všechny pouště, tropické pralesy, hory, jezera a savany. A přitom je Afrika s dvaceti tisíci druhy rostlin nejlépe zásobenou přírodní botanickou zahradou na světě.  Podívejte se námi alespoň do západní Afriky, kde roste zvláštní strom, bez jehož plodů se neobejde žádná kosmetická firma na světě.

Kosmetický zázrak roste čtvrtstoletí

Po cestě buší si opadavého stromu ani nevšimnete, pokud zrovna nemá plody, z nichž se získává velmi žádaná ingredience jako přírodní složka tělové kosmetiky. Produkt – známý jako bambucké máslo – je získáván z máslovníku z čeledi Sapotaceae (zapotovité). Strom (latinsky Butyrospermum parkii), vysoký až deset metrů s velkými, obvejčitými podlouhlými listy může vzdáleně vzrůstem připomínat akát nebo habr. Jeho silná kůra ho chrání před častými požáry, které jsou v savaně téměř na denním pořádku. Osmičetné svítivě oranžové květy se vyvíjí ještě před vyrašením listů. Máslovník začíná plodit až po pětadvaceti letech, kdy se na větvích objeví žlutá kulovitá bobule, přibližně o velikosti meruňky, v níž jsou uložena jedno nebo dvě semena. A ta jsou právě tím žádaným artiklem pro kosmetické výrobky, neboť obsahují až šedesát procent tuku připomínající máslo.

Obchodní názvy a synonyma pro surovinu z máslovníku pocházejí z domorodých názvů. Sheabutter, čili bambucké máslo získávané ze stromu Karite neboli Shetulu, jsou domorodé názvy pro máslovník jako rostlinu. Z těchto domorodých pojmenování byl odvozen francouzský název Karité, anglický Sheabutter. Český Máslovník je volně přeložený výraz podle latinského názvu Butyrospermum parkii.  Druhé jméno označuje objevitele máslovníku, skotského lékaře a cestovatele Munga Parka.

 Poklad v buši objeven!

Pěstování máslovníku je vítanou příležitostí, jak si mohou chudí afričtí domorodci vydělat trochu peněz. Podle tradice je dodnes sklizeň plodů výhradně ženskou prací, neboť máslovník je uctíván jako posvátný strom. Ženy z plodů lisují bambucké máslo zastudena nebo očištěná jádra drtí a pak vaří ve velkém kotli v horké vodě. Po vychladnutí zůstane na dně krémově zbarvené „máslo“ a na povrchu usazený olej. Vlastnostmi a složením  jsou obě složky pro pokožku božskou manou. Bambucké máslo urychluje hojení ran, zklidňuje pokožku a podporuje tvorbu kalogenu a elastinu, chrání ji  před UV zářením. Obsahuje zejména lineární a cyklické terpenické alkoholy, uhlovodíky, pryskyřici s vázanou kyselinou skořicovou, fytosteroly mezi které se řadí i vitamíny A, B, D, E a F.

Máslo, které rosteJako revitalizující složka je bambucké máslo ingrediencí používanou do šampónů, opalovacích a pleťových balzámů, tyčinek na rty. krémů na ruce a bývá součástí dětské kosmetiky. Olej má antiseptické účinky a používá se k léčení nosu a horních cest dýchacích.

Užití bambuckého másla není jen doménou kosmetického průmyslu. V potravinářství se používá jako rostlinný tuk do pečiva nebo jako náhražka kakaového másla při výrobě čokolády. Někteří znalci tvrdí, že má lepší vlastnosti než kakaové máslo, labužníci oponují, že výrobek z bambuckým máslem nemá s čokoládou nic společného.

 Bambuci ještě nevymřeli

 A ani nemohli, protože nikdy nežili. Pojmenování bambuckého másla není odvozeno ani od jména domorodého kmene a ani od etnického názvu pro hudební nástroj. Kdo nezná, těžko uhodne. Vysvětlení je třeba hledat podle geografické polohy, kde původně máslovník rostl než se rozšířil v celém středním pásu od Senegalu až po Súdán.  Podle anglického výkladového slovníku Webster‘s Third New International Dictionary slovo bam-buk vzniklo podle oblasti Bambuk v jihozápadní Africe ohraničené řekami Falemou, Senegalem a Bafingem.

 Než jsem začala pátrat po původu cizokrajných ingrediencí, napadl mne slavný citát francouzského filozofa René Descartese, který přesně vystihuje důvod proč ženy používají kosmetiku. Jeho myšlenka – Žena netouží ani tak po kráse, ale po tom, aby se líbila – je dost výmluvnou variantou, jak mužům vysvětlit pro ně nepochopitelné: „To už si jdeš zas koupit nový krém?“

 

Foto: www. olivierasselin.photoshelter.com

 

Leave a Comment