Španělsko je gurmánským rájem

Španělsko je gurmánský rájPojďme společně ochutnat speciality Katalánska, Andalusie,  Baskicka a dalších oblastí Španělska. Vystihnout charakteristiku španělské kuchyně je téměř nemožné. To proto, že typické pokrmy najdeme v jednotlivých regionech, kde vyhlášeným receptům vládne výhradně místní produkt. 

 

Zelenina, ryby a  báječné barevné polévky

Na pobřeží převažují ryby a saláty, ve vnitrozemí masité pokrmy a husté polévky, tedy jídla hutná a kalorická, tak jak to vyžadují jiné klimatické podmínky.  Jednotným prvkem všech regionálních kuchyní je velké množství zeleniny, a to zejména rajčat, papriky, cibule a česneku a samozřejmě – olivový olej. Nejznámějším a typickým jídlem Španělska je paella, která pochází z Valencie. Základem paelly je rýže, která je obohacena o mořské živočichy nebo maso, přidává se česnek, paprika, rajčata, cibule a šafrán, který jí dává typickou žlutou barvu.

Andaluzskou specialitou je šunka jamón serrano. Jedná se o šunku nakládanou v soli, která dozrává v suchých horských oblastech několik let. Běžný turista si její koupi dobře rozmyslí, je totiž poměrně drahá a v restauraci se obvykle podává nakrájená na tenoučké až průhledné plátky. Chuťově se s naší šunkou rovnat nemůže, ale je velmi podobná pršutu. Pro Andalusii je dále typická studená rajčatová polévka Gazpacho a sladkosti, které prozrazují vliv arabské kuchyně. Už tak velmi sladké zákusky jsou ochucované skořicí, medem a anýzem. Zarzuela je zase typickou katalánskou specialitou. Dlužno dodat, že pro milovníky rybích pokrmů je to božská mana, směs z několika druhů ryb, langust, mušlí a rajčat, to vše patřičně dlouho dušené a ochucené česnekem a špetkou šafránu. Výsledkem je vynikající polévka, dotažená brandy a suchým bílým vínem a nakonec ještě zahuštěná jemně mletými mandlemi. Hustá až krémovitá polévka se nalije na talíř na kousky opečeného chleba.

Dobroty z kotlíku

                                                                                                                                                                                                                                          Všude je tradiční časté používání česneku a olivového oleje, místo něhož se v některých oblastech používá při přípravě pokrmů spíše sádlo. Nikde nechybí ovoce a zelenina, oblíbené jsou brambory a rajčata. Všude mají svůj „kotlík“ tedy vše vařeno v jednom hrnci, jemuž někde říkají puchero, jinde zase olla podrida, caldereta, frite, cocido, caldo, marmitako. Různé jsou však suroviny a různé je i koření, která se k jeho ochucení používají. Obecně je Španělsko rozděleno do šesti základních oblastí. Pro severní Španělsko až k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, pro Aragon je typické ragú, pro Katalánii ryby, region Valencie a Murcie je oblastí rýže, v jižním Španělsku se vše smaží a v centrálním Španělsku je základem pečení či rožnění.

Typické španělské „zobání“ k vínu – tapas

Neodmyslitelnou součástí španělské kuchyně jsou tapas – drobné občerstvení, které je hostům k dispozici na pultech každého španělského baru. Tapas se podává ke sklence červeného vína, nebo v Andalusii k poháru sherry. Ostatně, tapas vymysleli právě pijáci sherry, kteří původně sklenici se sladkým sherry zakrývali plátkem chleba či salámu, aby dovnitř nelétaly ovocné mušky. Odtud vznikl i název, neboť tapas ve španělštině znamená přikrýt. K typickým tapas patří například olivy, šunka serrano, paprikové klobásy chorizo, krevety, kousky ryby, smažené chobotnice, sardinky, na kostičky nakrájený sýr nebo grilovaný lilek. Zkrátka a dobře, ve Španělsku k sobě jídlo a pití nerozlučně patří, ale ke španělským vínům se vrátíme někdy příště.

 

Foto: autorka a www.directoalpaladar.com

Leave a Comment