Chcete mít čistotného mazlíčka? Pořiďte si mývala.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Medvídek mýval pochází ze Severní Ameriky, kde ještě před sto lety v klidu spokojeně žil a dováděl v aljašských bystřinách do té doby, než se stal vítaným zpestřením jídelníčku toulavých traperů.

Překrásný ocelově šedý kožíšek pak lovci výhodně prodali a huňatý a typicky příčně pruhovaný mývalí ocas se stal symbolickou ozdobou traperských klobouků.  Ostatně i v současnosti je mývalí kožešina velmi žádaná pro jemnou, měkkou a hustou srst, která je v podsadě modrošedá a ke špičce se mění na žlutošedý odstín  s černými prstenci. Dámské i pánské kožichy, límce, čepice, peleríny nebo společenská bolerka jsou stále nadčasovou módou pro ty, kteří dávají přednost přírodním materiálům.


Bez švédské trojky se nerozmnoží

Zkušení chovatelé o medvídkovi mývalovi tvrdí, že se s ním určitě nudit nebudete.  S pravým medvědem se tohle přítulné a družné zvířátko rovnat může jedině tím, že patří do čeledi medvědovitých, a je tudíž svým naturelem všežravou šelmou.  Ale budiž vám útěchou, že nadmíru hravou a čistotnou.  Máte-li dům v blízkosti pěkného potůčku, může se mýval brzy stát vaším milým společníkem.

mýval v přírodě

Mývalové jsou známí svou čistotností, ale také nebývalou  vynalézavostí jak utéci z výběhu za potravou.  Proto bychom měli mývalovi dopřát dobře zabezpečený výběh s vodní nádržkou nebo tekoucím vodním zdrojem, aby mohl uspokojit přirozenou potřebu – omývat všechny předměty i potravu. Do výběhu mu postavíme budku, která je důležitá hlavně pro mývalí samice, které potřebují mít svůj prostor, kde si chystají hnízdo pro mláďata.

Samičky pohlavně dospívají zhruba ve dvanácti měsících a říje u samců trvá tři dny. K páření dochází koncem února až začátkem března. Chceme-li se dočkat mláďat, je třeba páry sestavit již na podzim, přesněji řečeno, vybrat trio ze dvou samic a jednoho samce, kteří spolu přezimují. Po spáření samice umístíme každou zvlášť do svého budníčku, aby měly svůj klid. Březost trvá dvaašedesát dnů a samice rodí zpravidla od jednoho do pěti mláďat, která se rodí slepá. Mláďata samice kojí a odstavuje je po osmi týdnech.

Mýval dietu nedrží

Čím pestřejší bude mývalí jídelníček, tím lépe. Mývaly po odstavu i během chovu vydatně krmíme, poněvadž rychle rostou a jsou velmi žraví. Zpočátku podáváme bílkovinná krmiva, od září zvyšujeme podíl glycidových krmiv, která později téměř úplně převládnou. Skladba rostlinné potravy je rozmanitá: od kukuřičného šrotu, ovesných vloček, přes brambory až po listovou zeleninu, mrkev, sladkou kukuřici, padaná jablka i plody peckovin – švestky, třešně, slívy.

mýval na lovu

Mývalové nepohrdnou ani sušenými plody. Živočišné krmivo podáváme v podobě pokrájeného syrového masa, míchaného s kukuřičným šrotem. Druh masa není důležitý (hovězí, netučné vepřové, králičí, zvěřina), vyvarujeme se však masa drůbežího, které není pro mývalí zažívací trakt přirozenou potravou. Vzhledem k cenové dostupnosti můžeme zkrmovat „psí“ maso, které je dostupné v prodejnách s chovatelskými potřebami. Stravu doplníme přídavkem rybího tuku, kvasnic a obilných klíčků, vařenými i syrovými vejci, cvrčky či sarančaty. Zkrátka a dobře, mývalovi se zavděčíme pestrou a čerstvou stravou.

Dobrou noc!

Mývalové přijímají potravu do konce listopadu, kdy se v budnících ukládají k zimnímu spánku. Zpočátku zimní spánek několikrát přeruší, ale nic se nemění na tom, že potravu již odmítají. Hluboký zimní spánek si mývalové dopřávají až do ledna, kdy opět nabývají plné čilosti.

2 komentáře

Leave a Comment