Hispaniola voní o Vánocích kokosem a rumem

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Vánoce jsou pro Dominikánce velice důležitým svátkem a jedním z nejhezčích období v roce. Jaké tradice dodržují a čím se od těch našich odlišují?

Obchody i domy se halí do svátečních ozdob a světel, v rádiu můžete zaslechnout vánoční melodie, úřady a firmy pro své zaměstnance pořádají večírky a ulice se rozvoní lahodnými specialitami, které lidé doma připravují. V prosinci pak není o oslavy a rodinná setkání v žádném případě nouze. Dominikánci, kteří žijí v zahraničí, zaplní letadla a vydají se zpět na místo, které nazývají domovem. Vánoční večeři od maminky si přeci nikdo nemůže nechat ujít.
K tradiční výzdobě ulic i domovů patří stromky, buď klasické, anebo s na bílo obarvenými větvemi. Téměř v každé domácnosti se červená vánoční hvězda a v kostelích a domech se instalují barevné betlémy. Atmosféru dokreslují i koledy, které se ale od těch, na které jsme zvyklí my, značně liší. Mnohé jsou totiž v rytmu merengue, a tak si na ně můžete i zatančit.

Štědrý den – šťastný den

24. prosinec se nazývá Noche Buena. V tento den se sejde celá rodina a společně povečeří. V menších městech či na venkově se lidé v sousedství často před večeří navzájem navštěvují a nosí si na ochutnání to, co již připravili na večer. Na slavnostní tabuli nesmí chybět vepřová pečeně, případně krocan či pečené kuře. Maso doprovází bramborový salát podobný tomu českému. Dále si můžete pochutnat na závitcích zabalených do listu banánovníku plněných nejrůznějšími druhy masa a ryb, sýrem či zeleninou v pestrých kombinacích, říká se mu pastel en hojas. Ve sváteční den si nelze nechat ujít ani dezert, který může mít mnoho podob. Servírují se domácí sušenky, koláče, puding, ovoce, ořechy a mandle i pečivo podobné naší vánočce. Přípitkem je obvykle sklenka rumu, domácího vaječného koňaku, anýzového likéru nebo červeného vína.

Dárky nosí andělé

Po večeři se Dominikánci scházejí v kostele na tradiční půlnoční mši. Největší zájem bývá o tu v prvním kostele na americkém kontinentě, v Katedrále Panny Marie v Santo Domingu. Mladí pak většinou tráví čas se svými přáteli a baví se až do ranních hodin.
Co se týče dárků, existuje v Dominikánské republice půvabná tradice nazývaná Los Angelitos (Andílci). Obvykle se dodržuje mezi přáteli, ve školách či firmách. Jména účastníků se napíší na papírky, které se smíchají v pytlíčku. Každý si pak vylosuje jméno osoby, které bude andílkem a které má v průběhu každého adventního týdne dát potají drobný dárek. Kdo vám dárky dával, se dozvíte až na konci svátků. Hlavním dnem, co se obdarovávání týče, je ale 6.leden, tedy den Tří králů. Právě oni totiž dětem dárky nosí. Ti nejmenší proto pod postelí nebo u vstupních dveří nechávají sladkosti pro krále a trávu a vodu pro jejich velbloudy. Za odměnu pak doma najdou dárečky.

Ochutnejte vánoční dominikánské speciality

Majarete – Kukuřičný dezert
Potřebujete: 1 hrneček kukuřičné mouky, 5 hrnečků mléka, 2 svitky skořice, kousek zázvoru, 4 lžíce třtinového cukru, špetka soli a skořice na posypání.
Do mléka všlehejte mouku, přidejte cukr a sůl a vše společně se svitky skořice a na malé kousky nakrájeného zázvoru na mírném plameni povařte dokud směs nezhoustne. Vyjměte zázvor, rozlijte do šálků a servírujte posypané skořicí.

Piña Colada
Varianta a: 2dcl ananasové šťávy, 1 dcl kokosového mléka, 1 lžíce třtinového cukru a rum (nejlépe bílý koktejlový) a protřesete v šejkru s ledem.
Varianta b: do mixéru vložíme: dužninu z 1 vyzrálého ananasu, kokosové mléko z 1 celé plechovky, 4 lžíce třtinového cukru a 1 dcl rumu. Přidáme ledovou tříšť (malé kousky ledu) a mixujeme 2-3 minuty. Nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme kouskem ananasu.

Cuba Libre
2 dcl Coca Coly, 0,5 dcl rumu, limetková šťáva, ledová třišť, banánové Daiquiri
Do mixéru vložíme na kousky nakrájené 2 zralé banány, 1 dcl rumu bílého, lžičku limetkové šťávy, lžičku třtinového cukru, ledovou tříšť. Mixujeme 2 minuty. Popíjíme ze skleničky brčkem.

Leave a Comment