Čína a Japonsko: Slavnost chryzantémy

chryzantema_cina

Chryzantéma je pro Číňany jednou ze čtyř rostlin, které jsou symbolem štěstí, proto jí vzdávají hold a úctu na festivalech a slavnostech. Málokdo ví, že název chryzantéma pochází z řečtiny a v překladu znamená zlatá květina, i když u nás se pro ni vžilo jméno „listopadka“.

Růže Východu

Listopadky v naší zeměpisné šířce zdomácněly spíše jako dušičková květina. Jenže, všechno je trochu jinak. Šlechtění chryzantém je stará tradice, která má své kořeny v Číně a Japonsku, odkud pocházejí tyto původně divoce rostoucí rostliny. Chryzantéma je v Číně obdivována pro svůj půvab a pro léčebné vlastnosti. Od dob Tao Yuanminga je chryzantéma chápána jako symbol „dobrovolně zvoleného života v ústraní“. Zároveň je však symbolem nesmrtelnosti, což plyne z přesvědčení, že nápoj připravený z chryzantém je elixírem věčného života. Chryzantéma je také podle tvaru okvětních lístků spojena s kultem slunce.

Kiku macuri

Chryzantéma je populární nejen v Číně, ale i v Japonsku, kde je mimochodem považována za státní květinu. Historie pěstování chryzantém v Číně je delší než 3 tisíce let. Na konci vlády dynastie Ming nebo na začátku dynastie Qing se chryzantéma rozšířila z Číny do Evropy. Číňané mají chryzantémy velmi rádi. Od dob vlády dynastie Song lidé pořádají každoroční chryzantémové slavnosti – kiku macuri. Název je odvozen od sloves macurau, resp. macuru, která znamenají sloužit, vyjadřovat úctu, být poslušný někomu nadřazenému, ale také bavit jej. A ani jedno na festivalu chryzantém , například v Pekingu, nechybí, protože návštěvníci obdivují tisíce květů, aranžmá neuvěřitelných i tradičních tvarů ikebany, fotí si záhony složené výhradně z chryzantém a na závěr se odeberou k čajovému obřadu. Jak jinak, podává se čaj z chryzantém, jenž má povzbudit a osvěžit po dlouhé procházce.

Čína a Japonsko - slavnosti chryzantémNejvětší festivaly se pořádají v japonském Tokiu a čínském Pekingu. Jenže tu pravou atmosféru lze zažít jen na slavnostech chryzantém, které jsou však pro turistu dílem náhody, kdy se natrefí k některé z mnoha svatyní či chrámu. Nejvyhlášenějším poutním místem Japonska je svatyně Jušima Tenmangú v Tokiu či Jahiko Džindža v Niigatě anebo tokijská Kamei Džindža. Slavnosti se konají většinou k příležitosti některého z mnoha duchovních svátků, jehož účelem je zahnat zlé duchy či vzdát hold dobré úrodě. Letošní oslavy už v Japonsku asi nestihnete, protože hlavní sezóna již proběhla začátkem září, ale chryzantémy určitě zastihnete ještě v plné kráse třeba na čínském svátku Měsíčního středu, kde je chryzantéma symbolem podzimu a její bohaté květy mají připomínat bohatou úrodu.

Kdyby nebyla chryzantéma, nevzniklo by Japonsko

Legenda spojená s chryzantémou v Japonsku je také velmi zajímavá. Podle této legendy vyplula před dávnou dobou z Číny velká loď, která vezla 12 šlechtických dětí, 6 chlapců a 6 dívek. Jejich cílem bylo najít v zahraničí lék na dlouhý život. Jako odměnu s sebou vezli nejdražší věc – zlatou chryzantému. Jejich loď ale překvapila velká bouřka, která ji zahnala k neobydlenému ostrovu. Nebyla možnost, jak se dostat zpátky, proto děti začaly žít na tomto ostrově a pěstovaly chryzantému. Později se začali lidé z tohoto ostrova nazývat „Japonci“, což se odvíjí od názvu Japonska – ostrovní země.

 

Čína a Japonsko - slavnosti chryzantém

Chryzantémový čaj

V Evropě se chryzantémy objevily až v 18. století a začalo se i s jejich šlechtěním. V roce 1829 byla v anglickém Norwichi první výstava, kde se prezentovalo až 48 kultivarů.. Většina z nás zná listopadové „dušičkové“ chryzantémy, kterými zdobíme hroby. Tyto květy mají však mnohem širší využití. Kromě toho, že jsou vhodné na aranžování (dokonce i svatebních či slavnostních kytic), v Číně sez květů speciální drobnokvěté odrůdy již několik staletí připravují chutný květinový čaj. Špetku květů zalít vařící vodou, louhovat 4 minuty a pít 3x denně.
Chryzantémy se v klasické čínské medicíně využívají již dobrých dva tisíce let. Čaj z kvítků chryzantém má antiseptické účinky, zabraňuje infekcím dýchacích cest, očišťuje játra, snižuje krevní tlak, odstraňuje bolest a únavu. Výborný je jako snídaňový čaj.

Foto: sxc a archiv

Leave a Comment